Merhaba, bundan böyle her hafta WordPress ve yazılım dünyası ile ilgili gelişmeleri içeren bu bülteni sizlerle paylaşacağım. WordPress Temaları, WordPress Eklentileri, WordPress Hosting gibi çok sayıda konuya değinmeye çalışacağım. Lafı fazla uzatmadan hemen ilk haberimizle başlamak istiyorum;
WordPress Bülteni Sayı 1
WordPress Bülteni Sayı 1 içerikleri;
WordPress 6.5 Regina Yayında !
Ufak bir gecikmeyle de olsa WordPress 6.5 Regina 57 ülkeden 700 katılımcının yaptığı katkı ile yayınlandı. Bu sürümde çok sayıda değişiklik yapılmış. En önemli özelliklerden bir tanesi font kütüphanesi ve font seçimi. Bu özellik sayesinde blok editörü içerisinde font ailesi ve font düzenlemeleri yapabiliyorsunuz. Diğer bir önemli özellik de 6.5 ile gelen AVIF desteği. Google henüz bu görsel formatına dair desteğini açıklamamış olsa da WordPress şimdiden bu özelliğe hazır.
6.5 Sürümünün detaylı video incelemesini de burada bulabilirsiniz.
Sürümün tanıtım sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Sürüme ait diğer detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
WordPress Block Bindings API
WordPress 6.5 ile gelen önemli özelliklerden bir tanesi de Türkçeye “Blok Bağlama” olarak çevirebileceğimiz Block Bindings özelliği. Bu özellik ile ilgili detaylı bir yazı hazırlanmış buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca ACF (Advanced Custom Fields) nin de 6.2.8 sürümü ile birlikte Block Bindings özelliği aktif oluyor. Buradan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
WordPress.org Yenilendi
Uzun süredir aynı tasarım ile yayında olan WordPress.org tasarımını yeniledi. WordPress’in tam anlamıyla “showcase” inin yapıldığı internet sitesi henüz maalesef Türkçe için güncellenmedi. Kısa sürede çevirisinin biteceğini düşünüyorum.
WooCommerce 8.8 Ertelendi
WordPress 6.5 sürümü ile eşzamanlı çıkması planlanan WooCommerce 8.8 sürümü ertelendi. Burada yapılan açıklamada da belirtildiği üzere Google algoritmasındaki değişiklik bu ertelemeye sebep olmuş. 10 Nisan 2024 tarihinde bu güncellemenin erişilebilir olması planlanıyor.
Hostinger Resmi WordPress Hosting Listesine Eklendi
Bildiğiniz üzere WordPress kendi internet sitesinde onayladığı hosting firmalarını listeliyor. Bu listede sadece Bluehost ve Dreamhost bulunuyordu. Bu firmalara ilave olarak Hostinger firması da dahil edildi. Güncel listeye buradan ulaşabilirsiniz.
Maxiblocks Yeni Icon Paketini Duyurdu
Her ne kadar pagebuilder lardan hoşlanmasam ve tavsiye etmesem de Elementor veya WP Bakery nin önemli alternatiflerinden birisi MaxiBlocks dur. Geçtiğimiz hafta ücretsiz olarak kullanılabilecek yaklaşık 14 Bin SVG icondan oluşan icon paketini duyurdu. Detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
SeedProd Yeni AI Destekli Görsel Oluşturma Özelliğini Duyurdu
SeedProd WordPress Builder yeni duyurmuş olduğu yapay zeka destekli görsel oluşturma özelliğini duyurdu. Dall-E destekli bu yapı ile yazılarınıza özel komutlar vererek görsel hazırlayabiliyorsunuz. Detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
WordPress’den Yeni Local Ortam Çözümü WordPress Studio
Son yıllarda localde çalıştırdığımız projelerimizi için XAMPP, WAMP server gibi aracı programlar kullanıyorduk. Sonrasında Local WP çıktı ve bizi bir çok dertten kurtardı. Şimdi ise WordPress kendi local çalışma ortamınızı yaratabileceğiniz WordPress Studio’yu duyurdu. Henüz yapım aşamasında olsa da çok iyi bir iş çıkartacaklarına inanıyorum. Açılan sayfada yer alan e-mail bildirim listesine kayıt olarak WordPress Studio çıktığında haberdar olabilirsiniz. Detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
WordPress 6.6 Yolda
Henüz WordPress 6.5 çıkmışken buradan duyurulduğu üzere yeni sürüm ile ilgili çalışabilecek gönüllülerin ve diğer detayların duyurusu yapıldı. İşte bu yüzden WordPress’i seviyoruz <3
WordPress Eklentileri ve Sistemleri
İşte sizlerin işine yarayacağını düşündüğüm bu haftanın WordPress Eklentileri;
WP ASE – Admin and Site Enhancements (ASE)
WordPress kendi içerisinde çok fazla özelleştirmeye imkan tanıyor. Bu özelleştirmeleri çoğunlukla filter ve action yapıları ile sağlıyoruz. WP ASE ise bu özelleştirmeleri bir panel üzerinden kolayca yapmanızı sağlıyor. Kodlama ile uğraşmak istemiyorsanız bu sizin için iyi bir çözüm olacaktır. Eklentinin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Smart Forum Builder
Forum konusu günümüzde cazibesini kaybetmiş gibi gözükse de projeye özel olarak kullanılabilecek forum yapısı başarılı sonuçlar verebilir. WordPress’in ücretsiz ve gayet başarılı olan BBPress‘i var. BBPress başarılı fakat bazı durumlarda özellik ve tasarım bakımından isteklerinizi karşılamayabilir. Bu noktada Smart Forum Builder eklentisi size profesyonel bir forum sistemi imkanı sunuyor. Eklentinin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
WP Go Maps
En başarılı harita işaretleme eklentilerinden bir tanesi olan WP Go Maps büyük bir indirime gitmiş. Harita üzerinde işaretleme eklentisi arıyorsanız mutlaka inceleyin ve bu fırsatı kaçırmayın derim. Eklentinin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Melapress
Normal projelerde pek fazla ihtiyaç duyulmasa da özellikle içerisinde çok sayıda kullanıcı barındıran sitelerin mutlaka güvenlik işlemleri ile ilgili takip edilmesi gerekiyor. Kötü niyetli bir dosya yüklemesi, editörlerin yapabileceği değişiklikleri engellemek, ip kısıtlamak gibi bir çok işlemi bu eklenti ile yapabilirsiniz. Eklentinin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Omnisend
E-Mail pazarlama için en bilindik sistemlerden bir tanesi Mailchimp fakat gerek sunduğu imkanlar gerekse ücretleri nedeniyle çoğu zaman tercih edilmeyebiliyor. Omnisend bu konuda sunduğu e-mail pazarlama imkanları ile dikkat çekiyor. Bence en önemli özelliği SMS ve Anlık Bildirim özelliği. Mailchimp’e kıyasla ücretsiz sürümünde daha az sayıda kişiye ulaşmanıza imkan verse de, sunduğu SMS ve Push Notification özelliği gerçekten etkileyici. Hizmetin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Echo Rewards
Referans sistemi ile satış önemli pazarlama yöntemlerinden bir tanesi. E-Ticaret yaptığınız bir internet siteniz var ise elbette WooCommerce alt yapılı olması şartı ile Echo Rewards sistemini kullanabilirsiniz. Bu sistem ile ürününüzü veya hizmetinizi refere eden kişiler yaptıkları referans başına veya oluşturacağınız senaryolara göre kazanç sağlayabiliyorlar. Hizmetin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Early Bird Hosting
Etkileyici bir slogan ile “Yeryüzündeki en hızlı WordPress Hosting” hizmet veren Early Bird ülkemiz için bir tık yüksek rakamlarla hizmet verse de, WordPress hosting konusunda alternatif arayan veya yeni hizmet denemek isteyenler için iyi bir çözüm olarak gözüküyor. WordPress Hosting ile ilgili dikkat etmeniz gereken noktalara bu yazımda değinmiştim. Early Bird hizmeti ile ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
Evet şimdilik benden bu kadar, umarım yazım faydalı olmuştur. Yeni WordPress bültenlerinden haberdar olmak istiyorsanız aşağıdaki alana e-posta adresinizi yazmanız yeterli olacaktır.
Görüşmek üzere !