Tıpkı bir bilgisayara format attıktan sonra yapmanız gereken işlemler olduğu gibi, WordPress kurulumu sonrası yapılacak işlemler mevcut. Bu konu ile ilgili çok sayıda soru alıyorum bu yüzden paylaşmak istedim.
WordPress kurulumu sonrası yapılacak işlemler
1-Site başlığı, slogan, zaman dilimi ve favicon değişiklikleri
WordPress sitenizi ister fantastico benzeri hazır bir sunucu programıyla, isterseniz manuel olarak kurun, ilk kurulumdan sonra site başlığını ve sloganını düzenlemeniz gerekiyor. Bu işlem hem seo açısından hem de sitenize gelenlerin sekmeler arasında sitenizi tanıyabilmeleri için oldukça önemli. İşlemi yapabilmek için Ayarlar –> Genel linkine tıkladıktan sonra aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi alanları doldurmanız gerekiyor.
Sitenizin zaman dilimi sunucunuzun bulunduğu ülkeye göre farklılık gösterebilir. Bu da girmiş olduğunuz içeriklerin saatlerinin farklı olmasına sebep olacaktır. Bu farkı giderebilmek için yine Ayarlar –> Genel linkine tıkladıktan sonra sunucunuzun bulunduğu ülkeye bağlı olarak +2 veya +3 demeniz doğru saati bulmanızı sağlayacaktır.
Favicon ile ilgili bilgiye buradan, nasıl ekleneceği ile ilgili yazmış olduğum yazıya da buradan ulaşabilirsiniz.
2-Kalıcı bağlantı ayarlarının değiştirilmesi
Seo açısından olmazsa olmaz noktalarda birisi de eklemiş olduğunuz içeriğin tarayıcı adres çubuğunda gözükmesini sağlayan kalıcı bağlantı ayarlarıdır. WordPress kurulumu yapıldıktan sonra /?p=234 şeklinde url kullanır. Bu url yapısı yerine yazınızın adının gözüktüğü şekilde bir yapı kullanmanız gerekiyor. Bunun için Genel –> Kalıcı bağlantılar linkine tıkladıktan sonra genel ayarlar bölümünden Yazı ismini seçmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca bu bölümde bulunan kategori ve etiket temeli alanlarını da doldurmanızı öneriyorum.
3-Kullanılmayan temaları silmek
WordPress kurulumundan sonra otomatik olarak resmi temalarını sisteminize dahil eder. Eğer bu temaları kullanmıyorsanız silmenizi öneririm. Böylece gereksiz güncellemelerden ve kaplayacağı yerden kurtulmuş olursunuz. Bunu yapmak için de Görünüm –> Temalar linkinden kullanmadığını temanın üzerine gelip tema detaylarına tıkladıktan sonra açılan pencereden sağ alttaki sil linkine tıklamanız gerekiyor.
4-Performans arttırıcı sıkıştırma bileşeni yüklemek
Google’ın seo puanı belirlerken baktığı en önemli noktalardan bir tanesi de sitenin sıkıştırma yapısını kullanıp kullanmadığıdır. Bu sıkıştırma işlemi için de çeşitli bileşenlerden destek alıp seo dostu sayfalar oluşturabiliyoruz. Bileşenlerden bir tanesi W3 Total Cache
Bu işlemi ileri düzey wordpress kullanıcıları için tavsiye ediyorum. Bunun sebebi bileşeni yükledikten sonra wordpress ana dosyaları dahil bir çok noktada yapılması gereken ayarlardır. Sitenizi kullanılamaz hale getirmek istemiyorsanız, ne yaptığınızı bilmeden bu bileşene yaklaşmayın 🙂
5-Güvenlik bileşenleri ve Akismet
WordPress panelinizin güvenliğini arttırdığını söyleyen çok sayıda bileşen mevcut. Fakat bunların arasında en sağlıklı ve işe yarar bileşen bence iThemes Security (formerly Better WP Security)
Bu bileşeni aktive ettikten sonra kendisi size yapmanız gereken işlemleri, sisteminizin güvenlik yönünden barındırdığı açıkları ve nasıl kapatacağınızı bile söylüyor.
Girdiğiniz içerikleri spam yorumlardan korumak için ise tek ve tartışılmaz yardımcımız Akismet. Bu bileşen wordpress kurulumundan sonra otomatik olarak sistemimize dahil ediliyor. Tek yapmanız gereken aktive edip ücretsiz bir şekilde alacağınız akismet anahtarınızı girmek. Bunu yapmak için de Eklentiler linkinden Akismet bileşenini aktive etmek. Böylece sitenizi spam yorumlardan korumuş olursunuz.
6-Olmazsa olmaz SEO bileşeni
Sitenizin arama motorları tarafından rahatlıkla bulunması için yapmanız gereken onlarca işlem mevcut. Bu işlemleri yapabilmeniz için ise önereceğim en sağlıklı yardımcınız WordPress SEO Plugin by Yoast bileşeni.
Ücretsiz olmasının yanı sıra, seo işlemleri ile daha önce hiç ilgilenmemiş birisinin bile anlayabileceği bir dilde yardımlar sunuyor. Peki tek başına yeterli mi ? Tabii ki değil. Bunun için bazı noktalarda profesyonel yardım almanız gerekebilir.
Sonuç olarak bildiğim aklıma gelen ne varsa yazmaya çalıştım. İhtiyaçlar doğrultusunda elbette bu maddeler çoğaltılabilir, siteniz ile ilgili yaptırmak danışmak ve yaptırmak istediğiniz işlemler için bana buradan ulaşabileceğinizi hatırlatıyor ve hoşçakalın diyorum 🙂
Bilgi paylaşımları için çok teşekkürler…
Rica ederim 🙂